Om te kunnen bewijzen aan de belastingdienst dat je voldoet aan het urencriterium is het erg belangrijk om een goede urenregistratie bij te houden. Het bijhouden van je uren hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar moet wel kloppen met bijvoorbeeld afspraken die je hebt gehad. Je kunt er voor kiezen om dit uit te besteden aan je boekhouder. Veel ondernemers houden hun urenregistratie zelf bij, dat werkt dan ook het beste. Er zijn verschillende urenregistratieprogramma’s beschikbaar, zowel gratis als betaald. Het bijhouden van je gewerkte uren hoeft niet heel ingewikkeld te zijn dus kan prima verwerkt worden in een Excel-bestand. Hieronder zie je een voorbeeld van urenregistratie in Excel.

urenregistratieZZP

Urencriterium belastingdienst?

Om bij de belastingdienst in aanmerking te komen voor verschillende voordelen moet je voldoen aan een urencriterium. Voordelen zoals de zelfstandigenaftrek krijg je niet zomaar, je moet dan wel kunnen bewijzen dat je 1225 uur hebt gewerkt voor je bedrijf.

Naast het urencriterium van 1225 uur per jaar moet je ook 50% van je totale arbeidstijd besteden aan je bedrijf. Het kan zomaar zo zijn dat de belastingdienst vandaag of morgen bij je langs komt om dit te checken, je overvolle agenda laten zien is dan niet genoeg. Daarom is het bijhouden van een kloppende urenregistratie niet alleen voor jezelf maar ook voor de belastingdienst belangrijk.

En de uren die je besteedt aan je administratie en urenregistratie mag je ook opschrijven!