Je eigen bedrijf beginnen betekent ook een boekhouding voeren. Er zijn vele boekhoudpakketten beschikbaar. Je boekhouding kan je op een aantal manieren organiseren: zelf doen, uitbesteden aan een boekhouder of een combinatie daarvan. Je voert zelf je betaalde facturen van leveranciers in en factureert zelf aan je klanten. De boekhouder controleert alleen en verzorgt de BTW aangifte en de jaarrekening (inclusief de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting). Een externe boekhouder of administratiekantoor doet dat niet voor onder de 100 euro per maand. Als starter begin je in Excel of met een goedkoop doe het zelf pakket. Maak je keuze met onze vergelijker.


Een boekhouder nemen of zelf doen?

Voor deze vraag zien alle (startende) ondernemers zich gesteld. Zelf boekhouden is leuk bedacht, maar als je  niets van de basisprincipes van boekhouden af weet (balans en resultatenrekening) en niet op de hoogte wordt gehouden van wijzigingen in fiscale wet- en regelgeving, dan is het meestal verstandig om wel een boekhouder te nemen. Denk alleen al even aan hulp bij het aanvragen van subsidies, uitstel en Corona fasciliteiten van de overheid. De boekhouder verdient zich heel snel terug als je wordt gewezen op mogelijkheden om flink geld te besparen en boetes te voorkomen.


Wat kost een boekhouder?

Voor het voeren van de administratie van een klein bedrijf (zzp-er) moet je dan aan 150 tot 200 euro per maand denken, inclusief de aangiftes BTW en Inkomstenbelasting en de jaarrekening. De plus van veel administratiekantoren is dat je ook (ongevraagd) advies krijgt. Indien je trouw je facturen en bonnetjes doorstuurt of upload, heb je altijd een real time inzicht in de financiĆ«le positie van je bedrijf. Een voorbeeld van zo’n administratiekantoor is Groot en De Lange.