Wanneer je een eigen bedrijf bent gestart moet je er voor zorgen dat deze financieel gezond blijft. Dit doe je niet alleen door erop te letten dat je klanten op tijd betalen, maar ook dat je zelf je rekeningen op tijd betaalt. Je krijgt namelijk al snel rekeningen binnen van leveranciers en/of de verhuurder van je werkruimte. Om al het financiële verkeer in goede banen te leiden is het verstandig om hiervoor een aparte rekening te openen. Ben je een eenmanszaak dan hoeft dit niet perse een zakelijke rekening te zijn, een aparte particuliere rekening volstaat prima!

Heb je gekozen voor een andere rechtsvorm en bezit je bijvoorbeeld een BV en/of VOF dan is een zakelijke rekening een pre. Anders gaan privé en zakelijk al snel door elkaar lopen en zal het doen van de belastingaangiftes niet zo makkelijk meer gaan. Een zakelijke rekening openen kost geld en is iets duurder dan een particuliere rekening (deze kosten zijn aftrekbaar bij je winstaangifte, 1x per jaar). Veel banken bieden een starterspakket voor startende ondernemers, je profiteert dan vaak van een jaar gratis bankieren. Bij welke bank je een zakelijke rekening opent maakt niet zoveel uit. Veel ondernemers openen een zakelijke rekening bij de bank die zij al kennen van hun privégebruik. Het kan voordeliger zijn om te shoppen naar een goedkoper product bij een andere bank.

[show_hide title=”Les 1: Open een zakelijke rekening en spaar zakelijk”]Dit kost een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is niet gratis en iets duurder dan een particuliere rekening. Wel is een zakelijke rekening overzichtelijker en profiteer je het eerste jaar meestal van een aantrekkelijke korting. Daarnaast kun je met een zakelijke rekening gebruikmaken van een zakelijk krediet en andere financiële producten. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van een zakelijke rekening.

BankExtra kosten per overschrijving?Kosten per maand
SNS ZZP Rekeningincl.€ 7,50
SNS ZakenrekeningJa€ 6,58
Rabobank Startersvoordeelincl.€ 3,50
Rabobank ZakelijkJa€ 5,00
ING Starterspakketincl.Gratis*
ING OndernemerspakketJa€ 4,50
Knab Zakelijkincl.€ 5,00
Knab Premiumincl.€ 15,00
*eerste 12 maanden gratis, daarna € 4,50.

Zakelijk sparen, kan dat?

Mocht je onderneming goed lopen dan kun je er voor kiezen om zakelijk te gaan sparen. Het geld blijft dan binnen je onderneming en is altijd beschikbaar om te kunnen investeren. Als je dit geld overmaakt naar je privérekening (privéonttrekking) is dit vaak lastiger om weer te gaan gebruiken voor je eigen onderneming. Zakelijk sparen is tegenwoordig net zo aantrekkelijk als particulier sparen. De rentes staan helaas niet veel hoger, maar wel op hetzelfde niveau als dat van een particuliere spaarrekening. 

Zakelijk sparen is bijvoorbeeld bij Moneyou erg aantrekkelijk, want je spaart tegen een rente van 1,20%. En dat is een van de hoogste rentes op dit moment.

Handig om te weten..

  • Je kunt pas een zakelijke rekening aanvragen als je staat ingeschreven bij de KVK.
  • Ben je een minderjarige ondernemer? Dan moet er bij de meeste banken een volwassene garant staan voor de rekening. Neem je ouders/verzorgers dus mee als je naar de bank gaat.
  • Bij het openen van een rekening moet je jezelf kunnen legitimeren, je ouders/verzorgers ook.
  • Wanneer je toch werkt met een privérekening vergeet dan niet dat je klanten het “ten name van” jouw naam overmaken, i.p.v. de naam van je bedrijf.[/show_hide]

[show_hide title=”Les 2: Zo kom je aan geld voor je onderneming”]Startkapitaal, lenen en crowdfunding

Als je een onderneming start heb je een startkapitaal nodig om te beginnen, hoeveel dit is hangt helemaal af van het soort onderneming. Werk je vanuit huis, omdat je bijvoorbeeld een webdesigner bent dan heb je een lager startkapitaal nodig dan een ondernemer die start als klusjesman met eigen bus en gereedschap. Maak voor jezelf nog voordat je start met je onderneming een overzicht hoeveel geld je in het begin nodig denkt te hebben. Daarbij moet je uiteraard rekening houden dat je de eerste maanden geen klanten verwacht. Wanneer je weet hoeveel startkapitaal je nodig hebt is je volgende stap dit geld bij elkaar te krijgen. Er zijn in Nederland verschillende manieren om als startend ondernemer aan geld te komen, hieronder lichten we er een aantal voor je uit.

Lenen van vrienden of familie

Het meest voor de hand liggende is lenen van vrienden of familie. Wel is het erg risicovol om van vrienden of familie geld te lenen, want wat als het mis gaat met je onderneming? Mocht je geld willen lenen van familie of vrienden dan is het niet alleen belangrijk om hun te overtuigen van je goede ideeën, maar ook even te laten weten dat het mis kan gaan. Spreek vervolgens altijd goed af wanneer je terug betaalt en hoeveel (inclusief eventuele rente bijvoorbeeld). Deze afspraken moet je altijd voor jezelf en de ander op papier zetten, zodat je elkaar aan deze afspraken kunt houden.

Let op: Geld lenen van familie of vrienden kan slecht uitpakken voor jullie relatie, denk daarom altijd goed na over deze manier van lenen.

Lenen van de bank

Mocht je niet kunnen lenen van je vrienden of is het niet helemaal jouw ding, dan kun JE een afspraak maken met je bank. Het is namelijk mogelijk om via de bank een lening af te sluiten als startend ondernemer. Wel is het zo dat sinds de kredietcrisis banken minder snel geld uitlenen aan risicovolle projecten, wat een beginnend bedrijf is. Om een bank te kunnen overtuigen heb je dus een waterdicht plan nodig en een goed ondernemingsplan. Zonder dit kom je nergens bij een bank of financiële instelling. 

Heb je een waterdicht plan op papier maak dan een afspraak met de bank en ga er vol zelfvertrouwen op af, want niet geschoten is altijd mis!

Geld binnenhalen via crowdfunding

Crowdfunding is het helemaal en ook als jonge ondernemer kun je daarvan profiteren. Met crowdfunding vraag je aan de “massa” om te investeren in jouw onderneming. Dit investeren doen andere ondernemers of particulieren omdat ze geloven in je plan of omdat er iets tegenover staat.

Voordat je start met het opzetten van je crowdfundingproject is het belangrijk dat je je idee goed vorm geeft, bijvoorbeeld via een ondernemersplan. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede pitch kunt geven van je plannen en een concreet plan hebt. Naast het goed vormgeven van je idee zijn de volgende dingen ook belangrijk:

  1. Bepaal de voorwaarden Wanneer mensen willen gaan investeren in je onderneming doen ze dit tegen  bepaalde voorwaarden, het is aan jou deze op te stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de geldschieters een gedeelte (aandeel) van je onderneming te geven tegen het betalen van een bepaald bedrag. Het is dan belangrijk dat je nadenkt over wat de aandeelhouders dan voor rechten hebben en wat een aantal aandelen over een paar jaar waard is. Allemaal erg ingewikkeld voor een startende jonge ondernemer. Een andere optie is mensen te laten investeren in ruil voor een product of dienst, die je bedrijf gaat leveren. Dit is dan ook een veel gebruikte optie onder jonge ondernemers. Wat je aanbiedt in ruil voor hun investering is aan jezelf. Vaak wordt er gekozen voor een pre-order van een product. Mocht je hiervoor kiezen zorg er dan ook voor dat deze voorwaarden goed op papier staan. Handig voor jezelf en de investeerders.
  2. Kies het juiste platform In Nederland zijn er een aantal platforms die crowdfunding opties aanbieden. Daarnaast is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij een bedrijf in het buitenland. Bij welk platform je jezelf het beste kunt aansluiten hangt af van je idee, plan en voorwaarden, dit is dan ook helemaal aan jezelf. De meeste bekende platforms zijn: Kickstart, Symbid en Seeds. 
  3. Promoot je project en bedrijf Het schrijven van een goed verkoopverhaal voor je bedrijf en/of project is misschien wel het allerbelangrijkste. Je verhaal moet pakkend zijn en mensen over de streep trekken om te investeren in jouw onderneming. Test je pitch/verhaal voordat je deze online zet even onder vrienden en familie om te zien of hij overbrengt wat je wilt overbrengen. 

Daarnaast is het verstandig om ervoor te kiezen om je crowdfundingproject onder de aandacht te brengen via social media, (lokale) media, vakbladen en andere relevante websites. Zodat er zoveel mogelijk potentiële investeerders lucht krijgen van je project![/show_hide]

Zo, nu je jouw financiering hebt geregeld is het verstandig om een goed begin te maken met je administratie, onze gratis cursus “Administratie” kan je daar vast bij helpen.

Geef een reactie