Het komt vaker voor dan je denkt, ondernemers die hun onderneming (bedrijf) moeten stopzetten. Om dit allemaal in goede banen te leiden zijn er een aantal dingen waaraan je moet denken. Zo moet je bijvoorbeeld je inschrijving opzeggen en je verzekeringen stopzetten. Wat je allemaal precies moet regelen hebben we in een handig stappenplan voor je opgeschreven.

1. Schrijf je onderneming uit bij het handelsregister

Om je onderneming uit te schrijven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) moet je een uitschrijfformulier opsturen van de KvK. Wil je na het uitschrijven een uitkering aanvragen? Wacht dan nog even met het uitschrijven van je onderneming.

2. Controleer je afmelding bij de Belastingdienst

De KvK geeft aan de Belastingdienst door dat je gestopt bent met je onderneming. Controleer dat altijd zelf nog even bij de Belastingdienst. In de meeste gevallen moet je vervolgens nog even fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. Zo moet je o.a. je administratie afsluiten, laatste jaarstukken inleveren en een slotafsluiting maken.

3. Bewaar de administratie van je onderneming 

Na het beëindigen van je onderneming moet je van de Belastingdienst je administratie nog minimaal 7 jaar bewaren. Dit omdat de Belastingdienst tot 7 jaar terug wil kunnen kijken in je administratie, ook als je gestopt bent met je onderneming.

4. Zeg je bedrijfsverplichtingen op

Waarschijnlijk heb je als ondernemer wat verplichtingen lopen, waaronder je verzekeringen en andere abonnementen. Zorg ervoor dat wanneer je stopt je deze zaken opzegt, zodat ze niet doorlopen. Vergeet naast het opzeggen van je verzekeringen ook niet je domeinnaam en hosting op te zeggen. Heb je andere abonnementen lopen zeg dan ook deze op tijd op.

5. Ga na of je ergens voor in aanmerking komt

In sommige gevallen heb je wanneer je stopt met je onderneming recht op een stakingsaftrek, je betaalt dan minder belasting over je stakingswinst. Ook is het soms mogelijk om als oud zelfstandig ondernemer in aanmerking te komen voor een uitkering via de gemeente. Een van de voorwaarden voor zo’n uitkering is dat je nog ingeschreven staat bij de KvK. Google voor meer informatie op “Bbz” of “ IOAZ”.

Nadat je al deze zaken hebt geregeld ben je ondernemer af en kun je gaan genieten van je pensioen of hard op zoek gaan naar een nieuwe job.