Het starten van je eigen onderneming kost naast veel tijd en energie ook veel geld. Vaak moet je in het begin geld bijleggen, nog voordat je geld gaat verdienen. Dit doen de meeste jonge ondernemers uit eigen zak. Om ondernemers in Nederland hierin financieel tegemoet te komen zijn er een aantal aftrekposten, waar elke jonge ondernemer goed gebruik van kan maken. voor het gebruikmaken van aftrekposten is soms wat extra administratie nodig, maar het levert zeker geld op. Dit zijn de 5 belangrijkste aftrekposten voor ondernemers:

  1. Startersaftrek Als startend ondernemer heb je drie keer recht op een extra aftrek, in de eerste vijf jaar van je onderneming. Deze aftrekpost komt nog eens bovenop de zelfstandigenaftrek. Het gaat om een bedrag van 2.123 euro (in 2014) dat je extra mag aftrekken van je winst. Om recht te hebben op de startersaftrek moet je wel voldoen aan drie voorwaarden, namelijk: Je hebt recht op zelfstandigenaftrek, in de vijf jaar hiervoor heb je nog geen twee keer gebruik gemaakt van deze aftrekpost en in die periode was je tenminste een jaar geen ondernemer.
  2. Zelfstandigenaftrek De zelfstandigenaftrek is de meest gebruikte aftrekpost voor ondernemers. Het enige wat je hoeft te doen om in aanmerking te komen is in een jaar tijd 1225 uur gewerkt te hebben aan je onderneming (dit moet je wel even bijhouden). De zelfstandigenaftrek is een bedrag van 7.280 euro die je van je winst mag aftrekken. Hierdoor wordt het bedrag waar je belasting over betaalt lager.
  3. Meewerkaftrek Heb je een fiscale partner die je vaak helpt met je onderneming, maar hier niet voor betaald wordt? Dan heb je waarschijnlijk recht op meewerkaftrek. De voorwaarden voor meewerkaftrek is dat je zelf 1225 uur hebt gewerkt aan je onderneming en je fiscale partner 525 uur per jaar. Meewerkaftrek kan tot 4% van je winst zijn die belast wordt door de belastingdienst.
  4. Investeringsaftrek (Kleinschaligheidsinvesteringaftrek) Investeer je in een jaar tussen de 2.301 en 306.931 euro. Dan heb je wanneer je bedrijf gevestigd is in Nederland en je belastingplichtig bent voor de inkomstenbelasting misschien wel recht op investeringsaftrek. Deze aftrekpost kom je vanzelf tegen wanneer je als ondernemer je jaarlijkse winstaangifte (inkomstenbelasting) invult.
  5. Fiscale oudedagsreserve (FOR) Als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op, dit moet je zoals je vast al weet zelf regelen. De inleg die je doet in je pensioenpotje is aftrekbaar van je winst en wordt dus (nog) niet belast. Het is een soort uitstel van betaling, want ga je met pensioen dan betaal je over dit bedrag alsnog belasting. Het bedrag dat je voor je pensioen opzij mag zetten is 9,8% van je winst, met een maximum van 8.631 euro. Om gebruik te kunnen maken van deze aftrekpost moet je minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming en de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben.

Naast deze 5 belangrijke aftrekposten mag je natuurlijk alle kosten die maakt voor je onderneming aftrekken van je winst. Deze kosten geef je vervolgens aan als voorbelasting tijdens het invullen van je omzetbelasting. De 5 aftrekposten die hierboven staan gebruik je vaak 1x per jaar, tijdens het doen van je winstaangifte (inkomstenbelasting). Gebruik geen aftrekposten als je niet zeker weet of je er recht op hebt, maar laat ze ook niet liggen. Neem daarom bij twijfel contact op met je boekhouder of de Belastingdienst, zij helpen je verder.