De bijverdiengrens is een grens voor jongeren die studiefinanciering ontvangen. De grens is een maximaal bedrag wat je mag bijverdienen naast de studiefinanciering en studiereisproduct. Mocht je meer bijverdienen dan de vastgestelde € 13.856,11 op jaarbasis dan heb je geen recht meer op studiefinanciering. De overheid vindt dat je dan genoeg verdient om je eigen boontjes te doppen zonder financiële hulp voor je studie. Het recht op studiefinanciering vervalt pas nadat je over de magische grens van € 13.856,11 bent gegaan. Zit je boven de grens en ontvang je nog altijd studiefinanciering dan moet je deze aan het einde van het jaar terugbetalen aan het DUO. Het voorkomen van terugbetalen doe je door je studiefinanciering op tijd stop te zetten.

Zo werkt het: Kim ontvangt studiefinanciering en maakt gebruik van haar studiereisproduct. Nu is Kim zzp’er en heeft een eigen webwinkel om haar studiekosten te kunnen betalen en af en toe leuke dingen te doen met vriendinnen. Kim heeft het afgelopen halfjaar zoveel winst gemaakt dat zij in augustus boven de bijverdiengrens van € 13.856,11 komt. Nu is het aan Kim om nog voor de maand augustus haar studiefinanciering stop te zetten, dus in de maand juli regelt zij dit.

De bijverdiengrens is niet van toepassing op studenten die per 1 september 2015 een studievoorschot krijgen voor het hbo of de universiteit. Alle andere studenten hebben nog wel te maken met de bijverdiengrens!

Het stopzetten van je studiefinanciering moet gebeuren voor de maand dat je boven de bijverdiengrens uitkomt, doe je dit niet op tijd dan zijn de gevolgen voor jezelf. Hoe je studiefinanciering en studentenreisproduct precies moet stopzetten lees je op www.18ennu.nl/let-op-zet-je-studiefinanciering-stop.

Hoe werkt de bijverdiengrens met huur- en zorgtoeslag?

Naast een bijverdiengrens voor je studiefinanciering en studentenreisproduct is er ook een bijverdiengrens voor als je toeslagen ontvangt, onder deze toeslagen vallen zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Verdien je in 2015 meer dan € 19.000,-? Dan verlies je deels het recht op je toeslagen. Het bedrag waar je daarna recht op hebt neemt met elke euro die je meer verdient. Hoe hoog het bedrag is dat je kunt krijgen aan toeslagen hangt helemaal af van je inkomsten en woonsituatie. Het bedrag wat je kunt krijgen aan toeslagen bereken je simpel en snel via de website van de belastingdienst, toeslagen.nl.

Verandert er iets in je woonsituatie en/of inkomsten? Dan moet je dit altijd doorgeven aan de belastingdienst. Want als je bijvoorbeeld van baan wisselt kan de hoogte van je toeslagen veranderen, het doorgeven voorkomt terugbetalen.