Het komt steeds vaker voor dat criminelen zich richten op jonge ondernemers. Dit omdat jonge ondernemers vaak onwetend zijn en soms toch best een leuke omzet draaien. Hoe voorkom je dat je de dupe wordt van fraude, oplichting en misleiding?

  1. Werk je met contant geld? Zorg er dan voor dat je op een eenvoudige manier vals geld kunt herkennen. Hiervoor hoef je niet altijd dure apparatuur aan te schaffen, de pagina “Echt of vals” van De Nederlandsche Bank (DNB) bezoeken is een goed begin.
  2. Beveilig je computer goed, ook als je geen internetondernemer bent. Gebruik je bijvoorbeeld je computer voor het doen van betalingen en/of belastingaangifte? Zorg er ook dan voor dat je computer altijd goed beveiligd is.
  3. Herken nepfacturen en e-mails. Betaal niet zomaar iedere factuur waarvan je de afzender niet kent. Google altijd eerst even de naam van de afzender en kijk wat er naar boven komt. nepfacturen zijn soms niet van echt te onderscheiden. Weet waarvoor je betaalt en of je wel moet betalen.
  4. Word je gebeld door een onbekend nummer? Neem dat niet op met je volledige naam, maar gebruik bijvoorbeeld alleen je voornaam. Mochten ze op zoek naar je zijn stellen ze altijd een controlevraag met daarin je gehele naam (bijvoorbeeld: Spreek ik met Henk de Boer?).
  5. Voorkom bedrijfsovervallen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van cameratoezicht, kluizen of trainingen voor het personeel. Mocht je in het bezit zijn van een eigen winkel en/of pand is het altijd verstandig om advies te vragen bij een professioneel beveiligingsbedrijf. 

Als ondernemer moet je dus altijd scherp zijn, om te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van fraude, oplichting en misleiding.